Advert
Advert

Sofraların vazgeçilmezi üzüm pekmezi ve kabak reçeli

Sofraların vazgeçilmezi üzüm pekmezi ve kabak reçeli
Sofraların vazgeçilmezi üzüm pekmezi ve kabak reçeli Hamza TAV
Bu içerik 436 kez okundu.

Niğde’de binbir zahmetle bağlardan toplanan üzümler geleneksel yöntemler kullanılarak pekmeze dönüştürülüyor. Güllüce köyü sakinlerinden Feriha Acar (82) bağ bozumunun başladığını, bu yıl üzüm rekoltesinin normalin üzerinde olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 kilogram üzümden 1 kilogram pekmez elde edildiğini kaydeden Acar, Atalarından gördüğü pekmez yapımını çocuklarına da öğrettiğini ve kendisinin yaklaşık 68 yıldır nasıl pekmez yaptığını şöyle anlattı: "Önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla işe başlanıyor. Toplanan üzümler yıkanır daha sonra özel yapılan çuvalların içerisine konularak üzüm ezme havuzlarında ezilerek şıra haline getirilir üzümlerden elde edilen şıra kazanlara konularak, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek ateşte kaynatılır. Daha sonra dinlenmeye bırakılan üzüm şırası soğuduktan sonra süzülerek tekrar ateşe konuluyor. Normal ateşte uzun kaynatıldıktan sonra pekmez haline getirilip, sofralık hale getirilir. Kabak reçelinin yapımı ise önce elde edilen taş kabakları dilimler halinde doğranır daha sonra  kireçli suyun içinde yaklaşık 12 saat bekletilir ve kaynayan üzüm pekmezinin içersine atılarak iki saat daha kaynatılarak pişirilir. Üzüm pekmezinin sağlık yönünden de oldukça yararlı olduğunu dile getiren Feriha Acar, "Eskiden kolay kolay insanlarımız hastalanmazdı. Öksürük olunca boğaz ağrısı, nezle ve grip gibi olanlar bir su bardağına konulan pekmezin içine bir çay kaşığı karabiberi ekleyip bunu sabah akşam içince Allah'ın izniyle hiçbir hastalık kalmaz. Doğal yerdik içerdik ve ancak doktora ameliyatlık olunca gidilirdi diyen Acar,"Dut, karpuz pekmezi var. Ama üzüm pekmezinin yerine hiç birisi tutmaz. Üzüm pekmezi enerji kaynağıdır. Akciğer hastaları sabahları yarım bardak içerse şifa bulurlar. Soğuk algınlığına, astıma iyi gelmektedir. Kış aylarında evlerimizde sabah kahvaltılarımız da pekmezi banarak yediğimizde üşümeyiz. Pekmezin sağlık yönünden en yararlı olanı da kan yapıcı özelliğidir. Enerji kaynağıdır"  diye konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Aydın Akbaş Niğde’ye veda etti
Aydın Akbaş Niğde’ye veda etti
15 TEMMUZ ANISINA...
15 TEMMUZ ANISINA...