Advert
Advert

Bal Üreticileri Verimden Memnun

Bal Üreticileri Verimden Memnun
Bal Üreticileri Verimden Memnun Hamza TAV
Bu içerik 555 kez okundu.

Niğde'de bu yıl 700 ton civarında bal üretiminin beklendiği bildirildi. Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal, yaptığı açıklamada, verimli geçen bir baharın ardından bal sağım işleminin başladığını söyledi. Bu yıl baharın güzel geçmesinden dolayı arıların koloni sayısını artırdığını ifade eden Ünal, geçen yıl Niğde'de kış şartlarının şiddetli geçtiğini, Çukurova'da da ilaçlama nedeniyle arı kayıpları olduğunu, bu bahar arıların oğul vermesiyle geçen yılki kayıpların telafi edildiğini anlattı.
Oğullarla birlikte artan arı sayısının bal verimini de olumlu etkilediğini vurgulayan Ünal, "Bu yıl yine düşük verim bekliyorduk ama oğullar imdadımıza yetişti. Bu sezon üretimin geçen yıla göre oranla yüksek olmasını bekliyoruz. Geçen yıl Niğde'de 550-600 ton bal üretildi. Bu yıl ise 700 ton civarında bal üretimi bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Parmak izi ve sahte balla mücadele çalışmalarının devam ettiğini aktaran Ünal, şunları kaydetti:  "Balda parmak izi çalışmamız var. Niğde'de üretilen balın özellikleri nedir? Keven, kekik ve diğer bitkilerden üretilen hakiki balın nasıl üretildiği noktasında çalışmalar var. Balın özellikleri parmak iziyle takip edilebiliyor. Ayrıca arısız, merdiven altında üretilen sahte ballar konusunda önlem alınması gerekiyor. Merdiven altında üretilen sahte ballara öyle maddeler katılıyor ki gerçek balla değerleri hemen hemen aynı çıkıyor. Türkiye'de haddinden fazla merdiven altı bal üretiliyor. İşte arıcıların en büyük sıkıntısı bu sahte ballardır. Bu sahte ve ithal balların önüne geçildiği takdirde Türkiye genelinde arıcılarımız çağ atlayacaktır." Ünal ayrıca, arıcıların genellikle bal üretimini yüksek kesimlerde yaptıklarını, arıcıların üretim bölgelerindeki elektrik ihtiyacının karşılanması için yürütülen güneş paneli çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.
NİĞDE’DE BAL SAĞIMI BAŞLADI
Niğde’de arıcılar,  kovanlarda üretilen balların sağımına başladı.
Niğde’de arıcılık yapan üreticilerden Niyazi Vural, bal sağım işlemlerine başladıklarını belirterek,  “ürün miktarından memnunuz ancak rekolte daha yüksek olabilirdi. Çünkü bu yıl arılar oğul verdi. Arı oğul verdiği dönemlerde bal az olur. Oğul vermediği dönemlerde de rekolte yüksek olur” dedi.
Niğde’de arıcılık yapan üreticilerden Niyazi Vural, yaptığı açıklamada, “27 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, bu yıl bal üretimi rekoltesi arılar oğul verdiğinden dolayı biraz düşük. Arılar oğul verdiğinde  bal az oluyor, oğul vermediğinde ise, bal rekoltesinin yüksek” olduğunu ifade etti.  
Hilesiz bal ürettiklerini söyleyen Vural şunları kaydetti:
Biz şeker vermiyoruz. Arılar doğadan ne toplarsa. Piyasada sahte bal yapan çok. 10 – 50 ve 100 Tl’ye kadar bal var. Şurup verenler, glikoz ve pekmezden kek yapıp verenler var. Hakiki bal kokusundan belli olur. Hakiki bal kristalize olur.  Petekten akan bal ve süzme bal donar. Donmayan bal bal değildir. Sağlıklı insanlar günlük gerektiği kadar bal tüketmeliler. Ancak şeker hastaları az yesin. Bu bal 250 derde deva,  bal demek ilaç demek. Tüketiciler hakiki bal bulmak ta zorlanıyorlar. Evet tüketiciler hakiki bal yemek istiyorlarsa bildiği ve güvendiği yerden alsınlar. Benim kalp rahatsızlığım vardı. Doktora gittim. Doktor beni muayene etti ve Niyazi amca senin kalbin tamir olmuş dedi. Bende doktora arı sütü yediğimi söyledim şaşırdı. Peteklerdeki balları makineden geçirerek süzme bal elde ediyoruz. Buradan diğer bal üreticilere de sesleniyorum, hilesiz bal üretmelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Aydın Akbaş Niğde’ye veda etti
Aydın Akbaş Niğde’ye veda etti
15 TEMMUZ ANISINA...
15 TEMMUZ ANISINA...