Advert
Advert

Niğde’de Ramazan’ın tahinli ekmekleri tezgahlarda yerini aldı

Niğde’ye ait çok eski zamanlardan gelen damak tadımızın vaz geçilmezi ve Ramazan ayında tok tutan tahinli pide yoğun ilgi görüyor.

Niğde’de Ramazan’ın tahinli ekmekleri tezgahlarda yerini aldı
Niğde’de Ramazan’ın tahinli ekmekleri tezgahlarda yerini aldı Hamza TAV
Bu içerik 570 kez okundu.
Reklam

Niğde’ye ait çok eski zamanlardan gelen damak tadımızın vaz geçilmezi ve Ramazan ayında tok tutan tahinli pide yoğun ilgi görüyor.
Niğde’de tahinli ekmek yaklaşık yarım asırdır özellikle Ramazan aylarında ve diğer günlerin her saat'inde fırlarda üretimi yapılıyor. Yoğun talebi karşılamak için ustalar 15 saat çalışırken, iftar yaklaştıkça dükkanların önünde kuyruk oluşuyor. Gece 3’de kalkıp vatandaşa tahinli pide çıkardıklarını söyleyen tahinli pide ustası Ali Rıza Yenel(69),"Vatandaşlarımız sahur sofraları için tahinli pideye yoğun ilgi gösteriyor. Tahinli Niğdemiz’de Ramazan aylarında çıkmaktadır. Çok eski zamanlara dayanan ustalarımızdan öğrendiğimiz bu tahinli pideyi vatandaşlarımıza sunuyoruz. Nasıl evlerimizde önceden yaklaşan Ramazan ayı için hazırlık yapılıyorsa bizde iki üç ay öncesinden Tarsus ilçesine ait özenle seçtiğimiz susamları özel değirmende çektiriyoruz. Bu tahinlinin her şeyi özeldir. Her şey girer tahinin içine fakat asıl tahinli susamdan yapılmaktadır. Susamdan olmayan tahinliye tahinli denemez. Bizde tahinimizi susamdan pidemizi yapıyoruz. Ramazan ayında 1 tahinli ile 3-5 kişi doyar, doyduğu gibi de tok tutma özelliği de vardır. Genellikle çay, hoşaf ile birlikte tüketilmektedir.1967 yılından beri Niğde'de yarım asır tahinli ekmek ustasıyım yapılışı ile ilgili püf noktalarını çok iyi bilen birisiyim. Çevre illerden Kayseri, Nevşehir, Aksaray ve Konya tahinlisi ile bizim tahinlimiz aynı değil. Tahinlimizin en önemli özelliği kadayıf gibi iplik iplik, tel tel, dökülmesidir.
Şekerli ve sade olmak üzere iki çeşit çıkan tahinli pidenin yapılışı ise şöyle: “Un, maya ve su karışımından elde edilen hamur, merdane kullanmadan ustanın maharetiyle kol üzerinde çevrilerek açılıyor. Daha sonra büyükçe açılan yufka, üzerine tahin dökülerek uzun rulo haline getiriliyor. Parçalara ayrılan hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişirilip vatandaşa sunuluyor. Ayrıyeten isteğe göre alınan tahinli ekmek evde bir tepsi üzerine konulur ocakta kaynatılıp soğutulan şekerli şerbeti üzerine dökülür daha sonra üzerine ceviz içi konulur isteğe göre kaymakta ilave edilir" dedi.

 

Reklam
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
AliRiza gültepe     0000-00-00 İl dışına sipariş gönderiyormusunuz
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
15 TEMMUZ ANISINA...
15 TEMMUZ ANISINA...
Niğde’de FETÖ’den 6 kişi tutuklandı
Niğde’de FETÖ’den 6 kişi tutuklandı