izmir escort

Pekmez sezonu başladı

Pekmez sezonu başladı
Pekmez sezonu başladı Tuncay Aytaş
Bu içerik 152 kez okundu.
Advert

Niğde’de her yıl Eylül ve Ekim ayları bin bir zahmetle bağlardan toplanan üzümler büyük bir emekle pekmeze dönüştürülüyor. Elde edilen pekmezin kilosu 25-30 liradan satışa sunuluyor.
10 KİLO ÜZÜMDEN 1 KİLO PEKMEZ
Niğde'nin Güllüce köyünde yaşayan İrfan-İnayet Eroğlu çiftinin verdiği bilgide; bağ bozumunun başladığını, bu yıl üzüm rekoltesinin normalin üzerinde olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 kilogram üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini, atalarından gördükleri pekmez yapımını çocuklarına da öğrettiklerini ve kendilerinin yaklaşık 40 yıldır bu işi yaptıklarını söyledi. Eroğlu, “Pekmez yapımı zor ve meşakkatli bir iş. Önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla başlanan üzümler yıkanıyor, daha sonra özel yapılan çuvalların içerisine konularak üzüm ezme havuzlarında ezilerek şıra haline getiriliyor. Üzümlerden elde edilen şıra kazanlara konularak, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek ateşte kaynatılıyor. Daha sonra dinlenmeye bırakılan üzüm şırası süzülerek tekrar ateşe konuluyor. Normal ateşte uzun bir süre kaynatıldıktan sonra pekmez haline geliyor. Kapak reçelinin yapımı ise şöyle; önce elde edilen taş kapaklar dilemler halinde doğranır. Daha sonra kireçli suyun içerisinde yaklaşık 12 saat bekletilir ve kaynayan üzüm pekmezinin içerisine atılarak iki saat daha kaynatılarak pişirilir” dedi.
ÜZÜM PEKMEZİNİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ
Üzüm pekmezinin sağlık yönünden oldukça yararlı olduğunu dile getiren Eroğlu çifti, ‘Eskiden kolay kolay insanlarımız hastalanmazdı. Öksürük olunca, boğaz ağrısı, nezle ve grip olanlar bir su bardağına konulan pekmezin içine bir çay kaşığı karabiberi ekleyip bunu sabah akşam içince Allah’ın izniyle hiçbir hastalık kalmazdı. Eskiden doğal yer ve içerdik, ancak doktora ameliyatlık olunca giderdik’ dedi. Dut ve karpuz pekmezlerinin de yapıldığını belirten İrfan Eroğlu, ‘Üzüm pekmezinin yerini hiçbirisi tutmaz. Üzüm pekmezi enerji kaynağıdır. Akciğer hastalıklarına iyi gelir, sabahları yarım bardak içerse şifa bulunurdu. Soğuk algınlığına, astıma iyi gelir. Kış aylarında evlerimizde sabah kahvaltılarımızda pekmezi banarak yediğimizde üşümeyiz. Pekmezin sağlık yönünden en yararlı olanı da kan yapıcı özelliğidir. Enerji kaynağıdır” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Metruk Yapılara Polis Denetimi
Metruk Yapılara Polis Denetimi
Vali Şimşek Sevgi Çocuklarının Konuğu Oldu
Vali Şimşek Sevgi Çocuklarının Konuğu Oldu

seks shop | seks shop | seks shop | istanbul seks shop | istanbul seks shop | istanbul sex shop | sex toys istanbul diyarbakir escort sex shop denizli escort denizli escort iskenderun escort izmir escort gebze escort pornocu hako