Niğde’nin araç sayısı  130 bin 4 Niğde’nin araç sayısı  130 bin 4

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcılara tanınacak olan birikimlerin kısmi olarak çekilmesine ilişkin uygulamanın başlama tarihi 1 Temmuz olarak ertelendi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği, 21 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, BES'teki kısmi ödeme dönemi için öngörülen başlangıç tarihi Mart sonundan 1 Temmuz'a ertelendi.
Yapılan düzenleme doğrultusunda, kısmi ödeme tutarı başvuru sonrasında belirlenecek ve devlet katkısı oranı talebe göre değişecek. Bireysel emeklilik sistemindeki kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcılar, belirli koşullarda birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan tutarı evlilik, konut alımı, eğitim ve doğal afetler gibi durumlarda kısmen çekebilecekler.
ÖDEME KOŞULLARI
Eğitim ve doğal afet durumlarında kısmi ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı sağlanacak.
Eğitim amaçlı yapılan kısmi ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak.
Doğal afet durumunda ise kısmi ödeme için süre şartı aranmayacak.
Öğrenciler, eğitim masraflarında kullanmak üzere kendi birikimlerinden 4 yıl boyunca kısmi ödeme alabilecekler. Kısmi ödeme, aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak da kullanılabilecek.
FON BÜYÜKLÜĞÜ
14 Mart verilerine göre, BES'in toplam fon büyüklüğü 812.3 milyar lira oldu. Bu büyüklüğün 722 milyar 204 milyon lirası katılımcılardan gelirken, sistemdeki devlet katkısı ise 94 milyar 556 milyon lira olarak kaydedildi. BES'te, gönüllü ve otomatik katılım sistemi kaynaklı toplam katılımcı sayısı ise 16 milyona yaklaştı.
(Haber Merkezi)